صفحه اصلی
آیین اختتامیه سومین جشنواره ملی زن و علم برگزار شد
  • 5852 بازدید

درآئین اختتامیه سومین جشنواره ملی زن و علم ( جایزه مریم میرزاخانی )، شنبه ششم دی 1399 به میزبانی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.

معاون اول رئیس جمهوری در آیین اختتامیه سومین جشنواره زن و علم (جایزه مریم میرزاخانی)، با اشاره اقدامات وسیع و ارزشمندی که در حوزه تولید و توسعه علم صورت گرفته است، تاکید کرد: شاخص‌های مربوط به رتبه علمی کشور رشد خوبی داشته و اقدامات شایسته‌ای در تولید فناوری داشته‌ایم.

 دکتر اسحاق جهانگیری اظهار داشت: همه مردم ایران به شکل مشابه در معرض ویروس کرونا قرار دارند، بنابراین همه افراد براساس اولویت بندی که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به صورت شفاف اعلام خواهد کرد به واکسن دسترسی پیدا خواهند کرد.

وی افزود: دولت وظیفه خود می داند که بر موضوع سلامت مردم تمرکزی جدی داشته باشد چرا که سلامت مردم از اصلی ترین اولویت های نظام است و تمام تلاش دولت این است که در کوتاهترین زمان ممکن واکسن مورد نیاز برای مقابله با ویروس کرونا که همه کشورها را درگیر کرده است، تامین کند.

معاون اول رییس جمهور با تاکید بر اینکه در مسیر مقابله با ویروس کرونا از همه مسیرها و راه های ممکن اقدام شده است، تصریح کرد: یکی از این مسیرها تولید واکسن داخلی است و با توجه به اینکه ممکن است تولید واکسن داخلی چند ماهی طول بکشد، اگر بتوانیم حتی یک روز زودتر واکسن مورد نیاز مردم را از هر جای دنیا که معتبر و موثر باشد تهیه کنیم، لحظه ای درنگ نخواهیم کرد.

دکتر جهانگیری تصریح کرد: دولت و مجموعه حاکمیتی کشور حتی یک لحظه در تامین واکسن مورد نیاز مردم تعلل نخواهند کرد و اگر کسی در این مسیر تعلل و کوتاهی کند در پیشگاه خدا و ملت ایران مسئول است و باید پاسخگو باشد.

وی افزود: تامین واکسن کرونا مطالبه مردم است و دولت وظیفه خود می داند که منابع مالی مورد نیاز آن را به هر میزان که باشد تامین کند. به مردم اطمینان می دهیم که دولت از تمامی ظرفیت ها برای تامین واکسن کرونا استفاده خواهد کرد

دکتر جهانگیری با اشاره به جلسات متعدد برای تولید و خرید واکسن کرونا، خاطر نشان کرد: تاکنون شخصاً چندین جلسه با وزرای امور خارجه، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و رییس کل بانک مرکزی و معاونین آنها برگزار کرده ام تا چنانچه مانعی بر سر راه تامین واکسن وجود داشته باشد، برطرف کنیم.

معاون اول رییس جمهور اضافه کرد: البته که تحریم ها و فشارها در همه زمینه ها و از آن جمله تامین واکسن کرونا مانع ایجاد کرده است اما خوشبختانه توان مدیریتی کشور به گونه ای است که می تواند تحریم ها را بی اثر کند.

وی در ادامه با قدردانی از خدمات ارزشمند پرفسور مرحوم مریم میرزاخانی، گفت: بسیار خوشحالیم که یک دانشمند جوان ایرانی به مدارج بالای علمی در سطح جهان دسترسی پیدا کرد و در حوزه علم ریاضی درخشید به گونه ای که نام او در سطح دنیا مطرح است چرا که در طول دوران عمر کوتاه خود افق های جدیدی را در علم ریاضیات گشود و جامعه جهانی نیز به خاطر قدردانی از خدمات ارزنده ایشان، روز تولد پرفسور میرزاخانی را به عنوان روز زن و ریاضیات نامگذاری کرد.

دکتر جهانگیری افزود: طبیعی است که باید در وطن مرحوم میرزاخانی بیشتر به ایشان ارج گذاشته شود تا برای نخبگان الگوسازی و برای مسئولین جهت دهی شود تا مسئولین کشور به دنبال شناسایی و کشف و پرورش استعدادهای علمی در اقصی نقاط کشور باشند.

معاون اول رییس جمهور با اشاره به اینکه معمولاً از قهرمانان ورزشی به شکل شایسته و خوب تقدیر می شود، اظهار داشت: باید از قهرمانان و نخبگان علمی و هنری کشور که کارهایی ماندگار انجام می دهند به شکلی مناسب تقدیر شود چرا که این عزیزان سرمایه هایی هستند که در توسعه پایدار کشور نقش موثر و تعیین کننده دارند.

وی گفت: سرمایه های نمادین همین افرادی هستند که به تنهایی می توانند در توسعه پایدار کشور نقش تعیین کننده ای ایفا کنند که لازم است قدر این سرمایه های نمادین را بدانیم.

دکتر جهانگیری با بیان اینکه یکی از انتظارات زنان ایرانی و نیز مرحوم مریم میرزاخانی این بود که فرزندان زنان ایرانی حاصل از ازدواج با مردان خارجی بتواند تابعیت ایرانی از طریق مادر را دریافت کنند، گفت: متاسفانه براساس یک قانون قدیمی امکان دریافت تابعیت برای فرزندانی که مادر آنها ایرانی و پدرشان خارجی بود وجود نداشت که خوشبختانه این موضوع در قانون به تصویب رسید و امروز خوشحال هستیم که بیش از ۸۲ هزار فرزند با مادر ایرانی برای دریافت تابعیت ایرانی تقاضا داده اند که تاکنون تعداد ۱۵ هزار از پرونده این افراد تکمیل شده و تعدادی نیز شناسنامه ایرانی دریافت کرده اند.

معاون اول رییس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود از توسعه علم و فناوری به عنوان پیشنیاز و ضرورت اصلی توسعه پایدار کشور نام برد و با اشاره به گزارش های وزارت علوم در هفته پژوهش مبنی بر ارتقا جایگاه و رتبه علمی کشورمان خاطرنشان کرد: خوشبختانه اقدامات شایسته ای در تولید علم و فناوری در کشور انجام شده و شرکت های دانش بنیان در حال تبدیل شدن به مجموعه های بسیار اثرگذار در کشور هستند.

وی افزود: البته همچنان در ابتدای راه هستیم اما جوانان کشور ثابت کرده اند که از ظرفیت بزرگی در بخش علم و فناوری برخوردارهستند و اگر شرایط و فرصت برای آنها مهیا باشد حتماً این ظرفیت ها به صحنه عمل خواهد آمد.

دکتر جهانگیری با بیان اینکه در دوران شیوع کرونا نسل جوان کشور نشان داد قادر است کارهایی بزرگ انجام دهد، افزود: در این میان زنان جایگاه ویژه ای دارند و پیام این جشنواره نیز این است که اگر زنان فرصت و شرایط مناسب پیدا کنند به خوبی می درخشند و قادر هستند تحولات بزرگی را ایجاد کنند.

دکتر جهانگیری افزود: در بخش تحریم ها مهمترین کار بی اثر کردن فشارها و تحریم های دشمنان است که در این زمینه جامعه علمی نقش بسیار موثری داشته است و توانسته با استفاده از ظرفیت های داخلی، نیازهای کشور را تامین کند.

معاون اول رییس جمهور با اشاره به اینکه با وجود محدودیت شدید منابع ارزی در کشور، با کمبود کالا مواجه نشده ایم، گفت: یکی از دلایل اینکه در کشور با کمبود کالا مواجه نشده ایم این است که همه فعالان اقتصادی و علمی به صحنه آمدند و کمک کردند.

وی تصریح کرد: در شرایط دشوار پیش رو، یکی از انتظارات از جامعه علمی کشور این است که فرصت های جدیدی خلق کنند و از دل تحریم ها برای کشور فرصت بوجود آورند. لازم است در زمان مناسب صاحب نظران و دانشگاهیان به این موضوع بپردازند که در شرایط تحریم چه فرصت هایی برای کشور ایجاد شده است.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده نیز در این مراسم با اشاره به ظرفیت های زنان و دختران جامعه، بر لزوم ایجاد فرصت های بیشتر پیش روی زنان جامعه تاکید کردند.

دکتر منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در آیین اختتامیه سومین جشنواره ملی زن و علم یادواره دکتر مریم میرزاخانی با بیان اینکه علم و فناوری مولد قدرت و اقتدار است، تاکید کرد: زنان کشورمان به عنوان نیمی از جمعیت فعال جامعه، تاثیر مهمی در توسعه پایدار دارند.

در این آیین که به صورت حضوری و مجازی و با حضور دکتر اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری و دکتر معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهوری در امور بانوان و خانواده در سالن همایش‌های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، دکتر غلامی بابیان اینکه در کشور ما بانوان کشور چه در دوران قبل از اسلام وچه بعد از اسلام به لحاظ باورهای دینی، جایگاه والایی داشته‌اند، اظهار داشت: در کشوری زندگی می‌کنیم که بانوان به لحاظ تاریخی و فرهنگی جایگاه ویژه‌ای داشته و احترام و تکریم بانوان همیشه در اولویت بوده است.

وزیر علوم با بیان اینکه هم اکنون در مقطعی قرار گرفته‌ایم که جهان در عرصه علم و دانش قرار گرفته و علم به معنای دارایی و ایجادکننده اقتدار و توانمندی جوامع محسوب می‌شود، افزود: در این راستا، زنان که نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند و در عرصه علمی از سهم بالایی برخوردارند، ظرفیت ارزشمندی برای سهیم بودن در به دست آوردن اقتدار کشور هستند.

دکتر غلامی با بیان اینکه بانوان نقش‌های متعددی در خانواده و تربیت فرزند دارند، تصریح کرد: در حال حاضر بیش از نیمی از دانشجویان را دختران تشکیل می‌دهند که در رشته‌های مختلف مشغول تحصیل هستند. همچنین ۳۳ درصد از اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها را نیز بانوان تشکیل می دهند.

وزیر علوم اضافه کرد: در ۷ سال گذشته تاکنون متوسط جذب اعضای هیئت علمی زن در دانشگاه‌های کشورمان به ۲۹ درصد رسیده که این امر نشان‌دهنده حرکتی رو به رشد برای فعالیت بانوان در عرصه‌های مختلف اجتماعی است.

وی با بیان اینکه بی‌شک زنان در انجام مسئولیت‌های اجتماعی با دقت و تمرکز بیشتر به ارائه خدمات می‌پردازند، گفت: برگزاری جشنواره ملی زن و علم با نام "جایزه مریم میرزاخانی"، اقدام شایسته‌ای برای شناسایی بیشتر توانمندی‌های بانوان و جلب توجه جوامع بین‌المللی در توفیقات زنان و افتخار در این عرصه است و به ما کمک خواهد کرد تا زنان دانشمند و تأثیرگذار مورد توجه بیشتری قرار گیرند.

وزیر علوم در پایان تصریح کرد، کشور مملو از مادران، تلاشگران و تأثیرگذاران و بانوان ایثارگر و دختران افتخارآفرین است و تک تک ما برای داشتن چنین اشخاصی افتخار کنیم.

رییس دانشگاه شهید بهشتی در آیین اختتامیه سومین جشنواره زن و علم (جایزه مریم میرزاخانی) با اشاره به اینکه مشارکت بانوان امروز در همه فعالیت‌ها تاثیرگذار است، گفت: اگر می خواهیم نسل سوم دانشگاه‌های ما کارآفرین باشند، مادران و دختران ما باید کارآفرینی را جدی بگیرند.

دکتر سعداله نصیری قیداری گفت: امروز دلیلی ندارد زنان ایرانی در جبهه ای عقب بمانند، آنها باید خود را در همه امور و فعالیت ها به ویژه در قوای سه گانه و دانشگاه که عرصه ای برای یادگیری و ارتقا است، دخالت دهند.

وی جمعیت زنان کشور را ۴۰ میلیون نفر اعلام کرد و یادآور شد: نقش بانوان در وجوه توسعه کشور بی بدیل است، ُرکن َرکین خانواده زنان هستند و اگر امروز سخن از دانشگاه نسل سوم و چهارم به میان می آوریم، امیدواریم سیاست گذاران علم و فناوری برنامه ای عملی و علمی برای این اصلاحات خوب آماده کنند.

رییس دانشگاه شهید بهشتی تاکید کرد که مادران باید کارآفرین باشند تا فرزندان کارآفرین تربیت کنند، اگر می خواهیم نسل سوم دانشگاه ما کارآفرین باشد، مادران و دختران ما باید کارآفرینی را جدی بگیرند.

دکتر نصیری قیداری همچنین به اهمیت قائل شدن یونسکو برای گرامیداشت زن و علم اشاره و خاطرنشان کرد: یونسکو برای علم برنامه های خوبی دارد و ۱۱ فوریه را با عنوان روز جهانی زن و علم نامگذاری کرده است چرا که وظیفه دارد زنان توانمند در عرصه را تشویق کند.

وی در ادامه سخنان خود به وظایف معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری اشاره کرد و گفت: رسیدگی به حقوق زنان و ارتقای شاخص های وضعیت زنان از وظایف این معاونت است، همچنین اقدامات ارزشمند دیگری با توجه به اسناد بالادستی در حوزه زنان پیش بینی شده است.

رییس دانشگاه شهید بهشتی تاکید کرد: ما می خواهیم به دنیا بگوییم، مریم میرزاخانی در مسیر علم، الگوی ما است. وی نخستین بانویی بود که جایزه فیلدز ریاضی را از آن خود کرد.

دکتر نصیری قیداری در ادامه سخنان خود با بیان اینکه در نظام جمهوری اسلامی ایران، زنان می توانند در بالاترین جایگاه ها قرار بگیرند به آمار حضور خانم ها در دانشگاه شهید بهشتی اشاره کرد و افزود از حدود ۸۹۰ کارمند این دانشگاه ۴۶ درصد را زنان تشکیل می دهند؛ این دانشگاه ۸۵۱ عضو هیأت علمی دارد که از این تعداد ۱۷۰ نفر زن هستند البته در این چند سال اخیر، جذب هیأت علمی زن و مرد در دانشگاه شهید بهشتی به طور تقریبی برابر بود و در گذشته چنین فرصتی وجود نداشت.

 

وی اعضای هیأت علمی بالای ۷۰ سال در دانشگاه شهید بهشتی را ۱۹ نفر عنوان کرد که زنان در این لیست حضور ندارند. در سال های اخیر به دلیل استقبال زنان از تحصیلات عالی، حضور آنها در صحنه دانشگاه موثر بوده است.

رییس دانشگاه شهید بهشتی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: امروز کسی منکر محوری بودن نقش علم در توسعه کشورها نمی شود. هیچ توسعه ای بدون دانایی و علم معنی ندارد و کشورهایی پیشرو هستند که دانش و علم را محور توسعه قرار می دهند.

دکتر نصیری قیداری ادامه داد: این کشورها در مسیر پیش رو، برنامه و بودجه دارند، البته بودجه فقط تعیین کننده نیست و برنامه هم باید با درایت و دقت خاص تهیه شود.

 

درآئین اختتامیه سومین جشنواره ملی زن و علم ( جایزه مریم میرزاخانی )، از ۱۵ چهره علمی، ۵ بانوی فعال اجتماعی، ۳ تن از برجستگان و سرآمدان علمی کشورویک نفر در حوزه زیست پزشکی و همسر دانشمند هسته ای کشورمان شهید مجید شهریاری تجلیل شد.