صفحه اصلی
ارتقاء رتبه وبگاه دانشگاه شهید بهشتی در نظام رتبه‌بندی جهانی webometrics
  • 972 بازدید

رتبه وبومتریکس وبگاه دانشگاه شهید بهشتی در نظام رتبه‌بندی وبومتریکس در ژانویه 2024، با صعود، رتبه ششم را در بین دانشگاه‌های وزارت علوم کسب کرد.

براساس آخرین نتایج رتبه بندی وب‌سایت‌های دانشگاه‌های کشور در نظام رتبه بندی جهانی webometrics، وبگاه دانشگاه شهید بهشتی با ارتقاء رتبه در بین دانشگاه های وزارت علوم به رتبه ششم و در بین کل دانشگاه‌های کشور (با احتساب علوم پزشکی) رتبه دهم را کسب کرد.

رتبه بندی Webometrics دانشگاه‌های جهان چیست؟

رتبه‌بندی وبومتریکس دانشگاه‌های جهان، ابتکاری است که توسط آزمایشگاه سایبرمتریکس Cybermetrics ایجاد شده است. سایبرمتریکس در واقع یک گروه تحقیقاتی از سازمان Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) است و به‌عنوان بزرگترین نهاد تحقیقاتی عمومی اسپانیا شناخته می‌شود. این موسسه در سال 2004 آغاز به‌کار کرد، و هدف آن پوشش کامل موسسات آموزش عالی (HEI) صرف‌نظر از کشور یا رشته‌ای که ارائه می‌دهند. در حال حاضر 30000 مرکز آموزش عالی از بیش از 200 کشور جهان را رتبه‌بندی کرده است. امسال بیستمین سال انتشار آن است.

رتبه‌بندی وب یا Webometrics بزرگترین رتبه‌بندی دانشگاهی مؤسسات آموزش عالی است که سال دو بار این ارزیابی صورت می‌گیرد و در واقع هر شش‌ماه یک تمرین علمی مستقل، عینی، رایگان و باز برای ارائه اطلاعات قابل اعتماد، چند بعدی، به روز و مفید در مورد عملکرد دانشگاه‌ها از سراسر جهان ارائه می‌دهد.

  هدف اصلی رتبه‌بندی وب، ارتقای دسترسی آزاد به دانش تولید شده توسط دانشگاه است. بهترین استراتژی برای بهبود رتبه خود، افزایش کمیت و کیفیت محتوای وب است. و از جمله اهداف این رتبه‌بندی ارتقا کیفیت تحقیقات پژوهشگران در دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی، تشویق دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی به تولید و انتشار فعالیت‌های خود به‌صورت محتوای الکترونیکی و  ارتقای دسترس‌پذیری عمومی جامعه است.

شایان ذکر است که شاخص‌های رتبه‌بندی وبومتریک هر چند سال در حال به‌روزرسانی و تغییر است.

در راستای تسهیل کاربری و استفاده حداکثری از وبگاه، مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه اقداماتی را درخصوص بهبود وبگاه انجام داده است که در ارتقای رتبه‌بندی وب‌سایت دانشگاه تاثیرگذار بوده است و رتبه‌بندی وب یا Webometrics در همین زمان در سال 2023 از رتبه 8 در کل دانشگاه‌های کشور با عدم احتساب دانشگاه‌های علوم پزشکی و  رتبه 15 در کل دانشگاه‌های کشور با احتساب دانشگاه‌های علوم پزشکی، اکنون و در سال 2024 به  رتبه 6 در کل دانشگاه‌های کشور با عدم احتساب دانشگاه‌های علوم پزشکی  و  رتبه 10 در کل دانشگاه‌های کشور با احتساب دانشگاه‌های علوم پزشکی، ارتقا یافته است.

 برخی اقدامات صورت گرفته عبارتند از:

  1. بازبینی و اصلاح محتوای کل سایت و زیرسایت‌های دانشگاه در راستای افزایش کمیت و کیفیت محتوای وبگاه.
  2. چیدمان مجدد، به گونه‌ای که معماری داده‌ها و اطلاعات به‌نحوی قرار داده شده که مخاطب حداکثر با سه کلیک از صفحه اصلی، به محتوای مورد نظر خود دسترسی یابد.
  3. راه‌اندازی سامانه اطلاع‌رسانی دفاع‌های تحصیلات تکمیلی، به‌منظور تسهیل و تسریع اعلان زمان‌بندی‌ دفاع‌های دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی. 
  4. خودکارسازی رزومه‌های فارسی و انگلیسی اعضای هیات‌علمی بر بستر وبگاه.
  5. راه‌اندازی راهنمای تلفن‌های دانشگاه به‌منظور ارتباط موثرتر اعضای دانشگاه و بهبود ارائه خدمات.
  6. راه‌اندازی فهرست جامع رزومه‌های فارسی و انگلیسی اعضای هیات‌علمی دانشگاه.
  7. راه‌اندازی سامانه علم‌سنجی و پروفایل آن برای کلیه اعضای هیات‌علمی.


 

 شاخص‌های جدید رتبه بندی وبومتریک:

شاخص‌ها معنی روش‌شناسی منبع وزن
دید تاثیر محتوای وب

تعداد شبکه‌های خارجی (زیرشبکه‌ها) که به صفحات وب موسسه متصل می‌شوند.
(external networks (subnets) linking)

(مقدار نرمال شده و سپس متوسط)

Ahrefs Majestic 50%

 

شفافیت

(یا باز بودن)

 

محققان برتر مورد استناد تعداد استنادات از 310 نویسنده برتر
(به استثنای 20 مورد برتر)
پروفایل
 Google Scholar
10%

برتری

(یا محقق)

مقالات مورد استناد تعداد مقالات در بین 10 درصد برتر بیشتر در هر یک از 27 رشته پایگاه‌داده کامل مورد استناد قرار گرفته است.
داده‌های پنج ساله: 2018 - 2022
اسکیماگو (Scimago) 40%

 

افزودن نظرات