صفحه اصلی
کارگاه آموزشی  اخلاق و داوری
  • 11899 بازدید

 

تا اطلاع بعدی به تعویق افتاد

کارگاه آموزشی  "اخلاق و داوری"

داوری یک روش اخلاقی در حل و فصل اختلافات رایج (مدنی ، تجاری و سرمایه گذاری) بین مردم  است. این روش در فطرت،  وجدان و باطن اشخاص  پسندیده شده و نیکو کاری محسوب می شود. حتی در وجدان اجتماعی هم  به صورت عرف و رسم  و بدون نیاز به دخالت دولت یا بنیان قاونی و قضایی یا تحکمی پذیرفته شده است.  اخلاق ستون اصلی یا عمود داوری است. بدون اخلاق داوری معنا ندارد. طرفین داوری آن را بر اساس اصول اخلاقی می پذیرند و بر آن با یکدیگر توافق می نمایند. در جریان برگزاری داوری و در نهایت در اجرای رای داوری آنها خود را تحت کنترل این اصول می ببینند. در ارتباط با شخص داور و ارتباط داور با طرفین نیز اصول اخلاقی تعیین کننده شخص و تنظیم کننده روابط است. مذهب یک منبع اساسی و بسیار مهم قواعد اخلاقی است. لذا در کشور ما ایران، داوری متکی به اخلاق و مذهب ماست. همچنین، امروز در غالب کشورها داوری، بخصوص شخصیت، رفتار و کردار داور، بر اخلاق استوار گردیده است.

قانونگذاراران و  برخی از سازمانها و گروههای دخیل در داوری در سطح ملی و بین المللی نیز تلاشهایی داشته اند تا جنبه هایی از داوری را با قاعده های اخلاقی تبین و تنظیم  نمایند و موفق شده اند برخی از قواعد اخلاقی از داوری را اتحت قواعد حقوقی قراردهند. با این وجود، همچنان مبانی اخلاقی در داوری حاکم هستند و اصولا ضمانت اجرای آنها در درون اشخاص و در مذهب آنها و داری ثواب و عقاب دنیوی و اخروی بدون دخالت دولت می باشند. برای مثال، در رابطه بین داور یا داوران با طرفین، حاکمیت و رعایت  دو اصل اخلاقی  استقلال و بی طرفی داور شالوده داوری منصفانه و عادلانه (داوری اخلاقی) را  می سازند. این دو خصیصه  از آنچنان اهمیتی بر خوردارند که غالب کشورها و سازمانهای داوری  آنها را در زمره قاعده های قانونی و دارای ضمانت اجرای قانونی مقرر کرده و استحکام و نفوذ بیشتر بخشیده اند. در مباحث این کارگاه این دو اصل واکاوی خواهند شد.

داوری در اختلافات مختلف مدنی، تجاری، سرمایه گذاری و در مالکیت های مادی و معنوی، در قراردادهای با طرفین متوازن و نا متوازن اقتصادی  استفاده می شود. در بعضی از این اختلافات اخلاق مدار ی ذاتی داوری برجسته تر است و حاکمیت اصول اخلاقی در داوری این اختلافات با شدت و جدیت بیشتر مطرح و مطاع می باشند. برای نمونه در این دوره آموزشی داوری دعاوی مالکیت فکری مورد بحث قرار خواهد گرفت.

این کارگاه به گونه ای طراحی گردیده که عموم علاقمندان به داوری از اقشار مختلف اجتماعی، عامه مردم، وکلا، قضات، مشاوران حقوقی، دانشجویان تمامی رشته ها بخصوص رشته حقوق، کار آموزان قضاوت و وکالت،  کسبه، بازرگانان و تجار خرد و کلان وعموم اشخاصی که خود را در معرض اختلافات حقوقی یا مدنی و تجاری و خانوادگی می بینند، بتوانند استفاده ببرند. در طرح و تحلیل مباحث تلاش خواهد شد تا از زبان محاوره بیشتر استفاده شود تا زبان و الفاظ و اصطلاحات تخصصی و حقوقی محض.